Image Alt

Sweet Love

koko-sernik owocowy raj

KokoSernik Owocowy Raj

Przepis złożony średnio skomplikowany

Wegański Niby Sernik

Przepis na tortownicę 26cm (12-16 porcji)

Składniki:

Warstwa 1 Baza

  • 200 g Płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne, może być też mąka owsiana)
  • 50 g makuchy lniane lub mielone siemie lniane
  • 70 g 2 łyżki miodu
  • 250 g czarna porzeczka
  • 70 ml woda

Warstwa 2 Kokosernik

  • 500 g truskawki
  • 50 ml woda
  • 80-100 g miód
  • sok z 1/2 cytryny
    500 ml pasta kokosowa
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii, cukier waniliowy lub świeża wanilia

Warstwa 3 Agarletka Żelka

  • 250 g maliny
  • 100 ml woda
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki agar agar

Sposób przygotowania

Rozpuść pastę kokosową, w tym celu można słoik z pasta kokosową wstawić do garnka z ciepłą wodą i podgrzewać przez ok 20-30min, max 85 stopni, nie doprowadzając do wrzenia, można też na ok godzinę wstawić słoik do piekarnika o temperaturze 85 stopni. Gdy pasta się ogrzewa zacznij od przygotowania bazy do ciasta.

Usuń szypułki z porzeczek, wrzuć owoce do małego rondelka, wlej wodę, zagotuj i gotuj na małym ogniu 5 minut. Zamiast tego można użyć gotowy dżem/konfiturę porzeczkową bez cukru lub zmniejszyć ilość miodu gdy przetwory są słodzone.

Gdy owoce się gotują wymieszaj pozostałe składniki w misce, dodaj gotowy Dżemik porzeczkowy i wszystkie składniki razem wymieszaj łyżką lub ręką do momentu, aż masa zacznie się kleić. Powstałą masą wyklej dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub foremki.

Zblenduj truskawki z wodą, miodem, sokiem z cytryny i wanilią na gładki mus. Przecedź przez gęste sito lub gazę w celu usunięcia pestek. Do truskawkowego musu dodaj rozpuszczoną pastę kokosową i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowa masę wyłóż na owsiano porzeczkowy spód, równomiernie rozprowadź. Wstaw do lodówki lub zamrażarki i zajmij sie przygotowaniem żelki.

Zblenduj maliny i wodę na sok. Przecedź przez gęste sito lub gazę w celu usunięcia pestek. Do rondelka po porzeczkach wlej mus malinowy i agar agar, wymieszaj dokładnie, podgrzej do ok 90 stopni, regularnie mieszając , staraj się nie doprowadzić do wrzenia. Przestudź 5 minut, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i wylej malinową żelkę na wierzch. Udekoruj ciasto sezonowymi owocami. Wstaw do lodówki na 1- 2 godziny. Po tym czasie można już smakować i cieszyć się owocową rozkoszą.

Nie było takie trudne, Prawda?

Wskazówki i zamienniki:

  • Płatki owsiane górskie można zastąpić błyskawicznymi lub mąką owsianą.
  • Owoce mogą być świeże lub mrożone. Owoce można również zamienić gotowym domowym dżemem lub konfiturą.
  • Recepturę można modyfikować i owoce dobierać dowolnie, wedle uznania i zmieniać ich miejsce z każdej z warstw.
  • Idealnie nadające się owoce do tego deseru to truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, borówki, jeżyny.
  • Do słodzenia zamiast miodu można użyć syrop z agawy, ksylitol lub erytol.
    Deser zamiast w tortownicy można przygotować w słoiczkach.

Post a Comment

Na tej stronie korzystamy z plików (cookie) na Twoim urządzeniu. Masz prawo zdecydować, czy włączyć pliki cookie statystyczne i profilujące. Włączając te pliki cookie, pomagasz nam oferować lepsze doświadczenia.